Geschiedenis

 Geschiedenis1

De eerste generatie is de apotheek van Pierre Mattelaer (1907-1941), één van de 11 kinderen uit het huwelijk van Victor Mattelaer-Vandendriessche. Hij deed zijn “Eerste Heilige Communie” bij Guido Gezelle. Pierre was naast apotheker een grote bezieler van het opkomende Esperanto. Hij huwde met Philomene Briers. Op 2 januari 1907 opende Pierre zijn apotheek in de Voorstraat nummer 46. In 1910 waren er in Kortrijk 11 apothekers en het officinawerk was bijna uitsluitend magistraal. De apotheek was open van 8 uur tot 20 uur en van wachtdiensten was er dan nog geen sprake. Hij had 10 kinderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte het gezin naar Pellenberg om daarna terug te keren naar Kortrijk. Het was de tijd van de huisspecialiteiten. Hij was dan ook befaamd voor zijn sportembrocatie die ook bij de fietsenhandelaars gekend was als “Starkk”. Hij was ook vermaard om zijn "Bloodpearls". Zijn reclame was overtuigend: "Ieder bloedperel die ge inneemt is een druppel gezond bloed te meer voor uw lichaam". De bloedparels droegen zelfs het patent van de Kamer van Koophandel. Een ander gekende specialiteit was de borstsiroop van San Palmos voor kinderen of de bloedzuiverende groene pillen.

Ondertussen waren er 200 Esperantoleerlingen in Kortrijk waarvan hij de leiding had. Pierre stierf in 1941 op 61-jarige leeftijd.

 De tweede generatie Mattelaer telde twee zonen: apotheker Jacques (1915-1961) en apotheker Bernard (1922-2008).
Jacques begon een apotheek aan de Gentpoort. Hij was voorzitter van de A.P.B. maar stierf bij een auto-ongeval in 1968. Bernard nam de apotheek over in 1946 in de Voorstraat - die ondertussen in een groter huis gevestigd werd - en huwde Renée Blancke in 1947.
Bernard kreeg 4 kinderen: Pierre, Bruno, Mia en Emmy. Pierre werd dokter, Bruno, Mia en Emmy werden apothekers.
Bernard was zeer actief in A.V.K., in de Bondsraad en in de Voorzorgskas (waar hij 20 jaar voorzitter van was). Zijn zoon, apotheker Bruno, volgde hem hierin later op.

Geschiedenis2

Ook in de Kring voor de Geschiedenis van de Farmacie van de Benelux was Bernard lange tijd secretaris en speelde hij er een belangrijke rol. Zijn liefde voor de geschiedenis liet hij blijken door in zijn etalage een kleine tentoonstelling van onze geschiedenis te maken met boeken, potten, oude doosjes en nog veel meer. Hij leidde ook 25 stagiairs op en zijn vrouw Renée specialiseerde zich in bandagisterie en stomamateriaal.

De derde generatie Mattelaer kwam er met Mia die in 1988 de apotheek overnam. Zij was titularis tot 2006. Ze begon met een homeopathische afdeling, fytotherapie en een kruiden-assortiment. Ze deed ook de bandagisterieafdeling van haar moeder verder. Ze kreeg twee zonen, Bram en Tim die ook apothekers werden.

De vierde generatie apotheek Mattelaer wordt uitgeoefend door de zoon Bram Verhaeghe die in 2006 de apotheek overnam, samen met zijn vrouw Inge Delbeke die ook de bandagisterie verder zet.
Hopelijk komt er nog een vijfde generatie van de apotheek Mattelaer uit één van de 3 zonen Viktor, Alexander en Bastiaan.
De apotheek Mattelaer is al meer dan honderd jaar een begrip in Kortrijk en de familie heeft veel bijgedragen in de geschiedenis van de Vlaamse apothekerswereld.

Het apotheek-zijn is in die vier generaties veel veranderd en daar werd telkens in mee geëvolueerd, dat in het voordeel van de patiënt en zonder in te boeten aan service en klantvriendelijkheid. De apotheek draagt al die ervaring van vier generaties met zich mee en dat voel je ook.